Falafelid

Millegipärast ei olegi ma veel oma  kõige lemmikumate suupistete retsepti siin jaganud. Need on falafelid - no ikka see universaalne kikerhernes :-) Igaljuhul eelistan neid igasugustele lihapallidele, vorstikestele, krõpsudele jms. Falafelid on tegelikult jube head ka põhitoidukorrana - lisa salatile või wrapi sisse, isegi tomatikastmega koos näiteks spagettidele lihapallide asemel. Samamoodi võib need ahjuplaadile lapikuks suruda ja on kotleti asemel. Võimalusi on palju ja nad on lisaks ka väga toitvad. Tegelikult õigeid falafeleid frititakse aga mina eelistan pigem ahjus küpsetada. Olen proovinud ka pannil praadida. Tulemus on küll veidi krõbedam kui ahjus aga nad imavad samas meeletu koguse rasvainet sisse ja minu jaoks on seda natuke liiga palju. 
Seekord tegin dipiks juurde ka kiire kastme tomatipüreest, sibulast, küüslaugust, tsillipulbrist ja erinevatest kuivatatud ürtidest. 

12 suuremat pallikest (kuus tavalist ja kuus spinatiga):
120 g kuivatatud kikerherneid
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
peotäis värsket peterselli
peotäis värsket koriandrit
2 tl vürtsköömneid
1 spl kuhjaga kikerhernejahu
soola-pipart
u 40 g sügavkülumtatud spinatit (üks kuubik)
1-2 spl neitsioliiviõli (ISUL)

Kõigepealt leota kikerherneid üleöö külmas veel. Kindlasti kasuta kuivatatud, mitte konservherneid. Järgmisel päeval loputa need korralikult läbi ja lase veel ära nõrguda. Aseta herned köögikombaini koos maitsetaimedega. Sibul ja küüslauk haki eraldi pisikesteks tükkideks. Purusta kikerherneid seni kuni nad on ühtlaseks massiks muutunud kuid tekstuurilt teralised, ära päris püreeks lase. Lisa juurde sibula - küüslaugu segu ja kikerhernejahu. Lisa 1-2 spl vett, et kikerhernejahu siduma hakkaks.Tõsta pool kogust teise kaussi ja lisa spinat. Eelnevalt sulata spinatikuubik ja pressi köögipaberi vahel välja üleliigne vesi. Sega.
Eelsoojenda ahi umbes 200 kraadini. Vooli käte vahel ühesuurused pallid. Tee käed märjaks või kasuta kummikindaid, sest see segu hakkab korralikult muidu käte külge. Nirista pallidele veidi oliiviõli ja küpseta  200 kraadi juures  umbes 20 min.
 



Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi