Ilma jahuta šokolaadikook

 

12 kodumuna
350 g tumedat šokolaadi (80%)
1-2 spl rafineerimata roosuhkrut või palmisuhkurt
50 g võid (82%)
vaarikaid, maasikaid, mustikad jms marju

 

Tegemist on minu enda suure lemmikuga. Lihtne, kiire, jahuvaba, šokolaadine, rikkalik. Toob ka kõige suuremal šokolaadisõbral naeratuse nöole ja sobib ideaalselt hapukate marjadega. 

Ja nüüd valmistamise juurde. Sulata šokolaad koos võiga vesivannil. Samal ajal eralda munakollased ja munavalged. Ühes kausis vahusta munakollased 1 spl suhkruga kohevaks vahuks. Kui šokolaad on sulanud siis kalla see kõik munakollasevahu hulka ja sega korralikult läbi.

Seejärel vahusta munavalged korralikuks tugevaks vahuks. Soovi korral võid ka sinna lisada 1 spl suhkurt. Kõigepealt sega 3-4 spl munavalgevahtu šokolaadisegu hulka ja sega kiiresti ja tugevalt läbi aga ära kasuta mikserit. Selle nipiga seguneb ülejäänud munavalge vaht lihtsamini ja jääb õhulisem. Seejärel sega õrnalt juurde ülejäänud munavalge. Sega õrnalt kuid korralikult.

Pane 1/3 segust külmkappi oma aega ootama. Üljäänud osa kalla võiga määritud lahtikäivasse 24 cm labimõõduga koogivormi. Küpseta eelkuumutatud ahjus 150 kraadi juures 50 min. Kui kook jääb ahju kauemaks siis midagi hullu ei juhtu kuid võib muutuda natuke liiga kuivaks. 

Jahuta kook maha ja määri peale ning servadele see osa muna-šokolaadisegust, mille jätsid külmkappi ootama. Just sellepärast, et osa munavahust jääb toorena nautimiseks, on soovitav teha kook kodumunandest. Kaunista marjadega.

Üle ühe tüki korraga seda kooki eriti süüa ei saagi, sest tume šokolaad teeb oma töö ja kook on väga mõnus šokolaadine. 

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi