Lõpuks jõudis ka minu koju jõululõhna ja jõulumaitset. Selle taignaga on aga selline lugu, et see on ka ilma küpsetamata nii maitsev, et suur kiusatus oli see niisama nahka pista. Tegelikult võibki sellest teha ka näiteks toor(piparkoogi)pallikesi, jäta lihtsalt munavalge lisamata. Ja glasuuriga oli täpselt sama lugu. No lihtsalt nii maitsev ja mahe, et söö või otse purgist ja lusikaga. Aga ei, suutsin ikka suurema osa küpsistele määrida :-)
Taigen:
280g mandlijahu
2 tl kaneeli
1 tl riivitud muskaatpähklit
1/2 tl ingveri pulbrit
1 - 11/2 tl jahvatatud nelki
3/4 tl (gluteenivaba) küpsetuspulbrit
1-2 tl jahvatatud vaniljekauna
40 g vahtrasiirupit
60 g datleid(kuivatatud datleid 11 tk)
50 ml kookosõli
1 munavalge
Glasuur:
1 purk kookospiima
1 spl vahtrasiirupit
1/2 tl vaniljet
(2 spl datlisiirupit)
Enne taigna valmistamist pane datlid 30 minutiks vette likku. Sega kokku kõik kuivained ning aseta koos eelnevalt leotatud ja nõrutatud datlitega blenderisse. Blenderda kuni taigen muutub tükiliseks, purutaigna taoliseks. Lisa ülejäänud vedelad koostisosad ja sega kuni kõik on ühtlane. Kes soovib vürtsisemaid küpsiseid saab maitseainetega mängida.
Mina jagasin taigna kolmeks osaks ja rullisin kahe küpsetuspaberi vahel üsnagi õhukeseks, umbes 3 mm paksuseks. Ettevaatlikult eemaldasin vormide ümbert üleliigse taigna ja küpsetasin 150 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni küpsised hakkasid kergelt pruuniks minema. Ettevaatust, nad küpsevad väga kiirelt üle!
Tagantjärgi tarkus ütleb, et õhukeseks rullitud taigna võiks näiteks 10-15 minutiks külmkappi pista. Kindlasti oleks lihtsam kujukesi välja lõigata.
Glasuuri jaoks panin kookospiima purgi eelnevalt külmkappi tahenema. Ettevaatlikult võtsin lusikaga välja ainult selle paksu osa, mis purgi üleval ääres on. Lisasin juurde vahtrasiirupi ja vanilje ning maitse huvitavamaks muutmiseks ka pisut datlitest tehtud siirupit. Mikserdasin ja asetasin samuti vedikeseks külmkappi tahenema. Kui segu parajalt kõva ning küpsised jahtunud, määrisin seda ikka ohtralt peale ja sama kiiresti olidki kõik küpsised otsas. Hea, et vähemalt need neli tükki pildi jaoks säästsin :-)
Datlisiirupi jaoks blenderdasin 10 eelnevalt leotatud datlit, umbes 150 ml veega ja lisasin u.1 tl värsket sidrunimahla. See annab päris huvitava maitse aga ei ole üldse kohustuslik ning selle asemel võib vabalt lihtsalt natuke rohkem vahtrasiirupit lisada.