Kodujuustu kook

Tavaliselt ei küpseta ma kunagi täpselt ühte ja sama kooki mitu korda. Alati on sees mõni muudatus või katsetamiseks hoopis uus retsept. Mul on siiski paar lemmikut, mida ma aegajalt meeleldi kordan. Üks neist on see mõnus, mahe ja mahlane kook, kus põhiliseks komponendiks on kodujuust. Ja nagu juba traditsiooniks on saanud siis ikka ilma suhkru ja teraviljata. Aga rammus on ta sellegipoolest :-)

Põhi:
70 g india pähkleid
130 g mandleid
150 g datleid

Kate:
2 pk Farmi Ekstra klassikalist kodujuustu(330g x 2)
300 g Saare Kreeka jogurtit
2 muna
50 g vahtrasiirupit
1/4 apelsini mahl
1/2 apelsini riivitud koor

Kaunistamiseks:
aplesinikettad
hakitud mandlid
1 spl vahtrasiirupit

Põhja valmistamiseks purusta pähklid, mandlid ja datlid korraga kas kombainis, blenderis või hakklihamasinaga. Kuidas keegi lihtsamaks peab. Koogivormi põhi kata küpsetuspaberiga ja suru segu korralikult põhja külge. 

Nõruta kodujuustust liigne vesi ja lisa koos kreeka jogurtiga blenderisse. Blenderda kuni mass on ilusti ühtlane ja ilma suuremate tükkideta. Lisa ülejäänud koostisosad ning mikserda veel korra, et muna seguneks korralikult. Kalla segu mandli-pähkli-datli põhja peale ning küpseta 175 kraadi juures 60 - 75 minutit. Ära muretse kui segu tundub liiga vedel, see taheneb ilusti küpsetusaja lõpuks.
Kook võib jahtudes pisut praguneda. Kuna mina ei viitsi tavaliselt veenõude jms küpsetamise ajal jännata, siis ma lihtsalt kaunistan koogi ära niimodi, et neid pragusid ei oleks märgata :-)

Kaunistamiseks viilutasin seekord hoopis paar mandariini ning hakkisin peotäie mandleid. Asetasin mandlipuru hästi korraks kuumale pannile koos 1 spl vahtrasiirupiga. Segasin kiirelt läbi ja tõstsin koogile.

Enne kaunistamist lasin koogil täielikult jahtuda. See kook maitsebki minu meelest parem, kui ta on vähemalt mõned tunnid seisnud.  

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi