Üks mõnus latte, külmal talvepäeval, kodus nautimiseks. Seda saavad nautida ka kaseiini- ning laktoositalumatusega inimesed ning veganid, sest piimavahu saame seekord hoopis mandlipiimast. Lisaks on mul ka väike nipp, kuidas valmistada endale mõnus vahune piimakohv, kui sul ei ole kodus piimavahustajat.
Kogus 2-le:
300 ml magustamata mandlipiima
200 ml kangemat kohvi
näpuotsaga kaneeli, muskaatpähklit
agaavi- või vahtrasiirupit magustamiseks
Kõigepealt tee valmis keskmisest natuke kangem kohv ja jäta see sooja. Seejäral kuumuta mandlipiim keemiseni, kuni näed et kohe-kohe hakkab mullitama aga ära lase päris keema. Kalla pool piimast presskannu ja vahusta, liigutades sõela kiiresti ja jõuliselt üles-alla, kuni piim muutub vahuseks ja sõela liikumine raskemaks. Kogu piima ei saa korraga vahule, seepärast tuleb teha ühe tassi kaupa. Kalla 300 ml tassi umbes poole kuni kolmveerandi jagu piimavahtu ja ülejäänud osa kohvi. Kohvi kogus sõltub sellest, kui kange latte sulle meeldib. Maitseks lisa kaneeli või muskaatpähklit ning magustamiseks vahtra- või agaavisiirupit.
Mina jagasin piimavahu ja kohvi pooleks. Nagu ikka võtsin esimese ampsuna kohe lusikaga piimavahtu ja vastu lõi korralik pahvakas mandlimaitset. Natuke segamist ning mandli-, kohvi-, kaneeli- ja vahtrasiirupi maitsed segunesid ilusti ja ülejäänud tassitäis oli vägagi mõnus.
Ja mis kõige parem, siis peale 300 ml latte joomist on kerge ja mõnus olla, mis paraku lehmapiimaga variandi puhul tihtilugu ei ole nii.